pondělí 13. července 2015

Proč nacházíme v hudbě svůj příběh?


Ahoj, dnes bych se ráda zaměřila na to, jak je možné, že v každé písni, nebo aspoň v těch které si poslechneme najdeme kousek svého příběhu.
Nejspíše bych začala tím, že člověk nikdy nevyhledá hudbu, která by se jemu osobně nelíbila. Pokaždé když klikneme na youtube, nebo na jiné stránce s hudbou na výběr písní, vybereme si tu, kde je obrázek který se nám zrovna v danou chvíli líbí nebo text. Přiznejte si, kdo klikne na video které má má v názvu pouze tečku, nemá žádný obrázek pouze černou ikonku, raději kliknete na obrázek který se vám líbí a v názvu má nějaký nápis.

Ale tím jsme lehce odběhli. Proč podle mě každý najde v hudbě kterou si poslechne alespoň sloku o svém životě? V dnešní době je řemeslo které není pro každého. Musí k tomu aby jste to mohl dělat určité pravidla a věci které daná osoba musí splňovat.
Jistě, osoba musí mít talent, hlas, určitě také musí vymyslet nějakou tu píseň nebo text, který by zaujmul lidi kteří si píseň pusti. V tom to je. Nikoho by nebavilo poslouchat například o tom, jak moucha vzlétla z rohlíku, a dolétla až na banán. To si raději poslechnete píseň která má větší děj, takový který vás zaujme a pustíte si ho minimálně ještě jednou a ihned v ní hledáte kousíček svého příběhu. Stejně jako natáčení filmů má svou osnovu jak na to, tak si myslím že i hudba musí mít osnovu co v hudbě musí být a co ne.

Co většina lidi chce slyšet? Buď krásné radostné písně, nebo naopak, jde určitě udělat i zlatý střed, kdy píseň bude veselá, ale také může být smutná, Bude stačit na tom, jak si to daná osoba v tu chvíli vyloží. Většina hudebníků zpívá o lásce, zklamání, nalezení, štěstí i smutku. 

Hudba může být složená na základních třech kamenech, veselost, smutek, neutralita, ale vždy je to na vás jak se na to  z daného úhlu podíváte. 
Někdy vám k vašemu úhlu pomůže video ale někdy ne.

Já si ráda poslechnu nejdříve hudbu, potom se podívám na video, pote si najdu význam (překlad) písně. 


A jaký je váš pohled na to zda opravdu mají písně dané základy kterých se musí držet nebo ne?
Nacházíte v hudbě své příběhy?


3 komentáře:

  1. Skvělý článek.:)
    Je pravda, že v některých písničkách najdeme kus sebe. Ale nikdy nevím jak je to možné..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jak jsem psala, je to nejspíše tím, že to má své určité pravidla jak napsat dobrý text a lidi jsou vypočítatelný, stačí se zaměřit na něco, co lidi mají často, rodinu, smutek, lásku, ztrátu, bolest, radost... a napsat něco o tom... :)

      Vymazat